31 Mayıs 2016 Salı

ZERDE

Zerde birçok yörede özel günlerde yapılan bir tatlı. Ben genellikle sünnet düğünlerin de yedim, çocukken...
Safran ile yapılır. Safran 2 çeşit satılıyor biri yerli diğeri yabancı ben yabancı olanı tercih ediyorum biraz daha pahalı ama rengi ve aroması daha kuvvetli.

Malzemeler:

2 türk kahvesi fincanı pirinç
3 çay bardağı şeker
6 su bardağı su
1 tutam safran - 1 çay bardağı sıcak su
1 tepeleme yemek kaşığı nişasta-1 çay bardağı sıcak su
1 çay kaşığı zerdeçal
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı çam fıstığı
Süslemek için:
Çam fıstığı, kuş üzümü
Yapılışı:
Pirinçleri yıkayın. Nişastasını alkıtın ve süzün
Süzdüğünüz pirinçleri, şeker ve suyu tencereye alın. Kaynamaya bırakın
Safranın kaynar suyun içinde renginin vermesini sağlayın. Nişastayı da 1 çay bardağı suyun içinde eritin.
Pirinçler pişip patlamaya başlayınca içine fıstık, safran, zerdeçal ve erittiğimiz nişastayı ekleyin
Karışım koyulaşıp boza kıvamı almaya başlayıncaya kadar ara sıra karıştırarak yaklaşık 30 dakika pişirin
Kıvam alan zerdeyi kaselere paylaştırın. Soğuduğunda üzerini süsleyin ve buzdolabına kaldırıp soğuk servis yapın.


AFİYET OLSUN!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder