7 Şubat 2020 Cuma

ÇİĞ BÖREK (Çİ BÖREK)

Eskişehir mutfağının en tanınmış yemeklerindendir. Eskişehire göç eden Kırım Tatarlarına özgü bu böreğin asıl adı şibörektir.
Bu şimdi size tarifini vereceğim çiğ börek orjinal tarifi değil ama yapacağınız en lezzetli ve kolay olduğunu söyleyebilirim. Dışı çıtır içi yumuşacık ve sulu müthiş bir lezzet. Aslında orjinal tarifide hemen vereyim Un,Su,Tuz.
Şimdi benim tarifim gelsin.

Hamuru :
1 çorba kaşığı tereyağ (sıcak olucak)
1 Su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu
1/3 Su bardağı su
1 çorba kaşığı yoğurt
1.5 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için
2 kaşık un

İçi için :
200 gr kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
Tuz
Karabiber
3 yemek kaşığı su

Kızartmak için

Bol miktarda sıvıyağ

Yapılışı:

Un bir kaseye  boşaltılır ortası açılır. Tereyağ hariç tüm malzeme ortasına konur. Kenarlarına yani unun kenarına sıcak tereyağ eklenir. Önce kaşıkla hamur toplanır sonra elimizle toparlanır ve 10-15 dakika üzeri örtülerek dinlendirilir.
Daha sonra ceviz büyüklüğünde hamurlar ayrılır ve tek tek açılıp içine kıyma harcı konur ve güzelce kenarları bastırılarak kapatılır.
Bol sıvıyağ da kızartılır. (Bu tarifle bende 7 adet çiğ börek çıktı.)

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok: