6 Mart 2013 Çarşamba

FAVA

 Fava herkesin sevip, beğendiği bir meze değildir.Bende eşim sayesinde yemeye başladım.Aslında annem, Babam sevdiği için sürekli yapardı ama ben yemezdim. Bu meze rakı sofralarının aranan bir mezesi, restaurantlarda da mutlaka tepsilerde gelir; ancak güzel olanı pek azdır. Benimde annem anlattığı halde kıvamını tutturmam en az  dört beş kez yaptıktan sonra oldu. Favanın püf noktası kıvamının çok iyi ayarlanması.Eğer yumuşak olursa kalıp gibi çıkmıyor sert olursa da üzeri çatlıyor, bunu deneyerek öğrenebilirsiniz.Ama ölçüsü olduğu için tadı her zaman harika oluyor. Tavsiye ederim.




Malzemeler:

-500 gr İç Bakla
-1 Yemek kaşığı Şeker
-2 adet orta boy Soğan
-1 diş sarımsak
-1 Su bardağından 2 parmak eksik zeytinyağı
-1.5 tatlı kaşığı Tuz
-Yarım demet dereotu
-1 Adet limon suyu

Yapılışı:

-İç baklaları bir gece önceden ıslatın ve ertesi gün suyunu dökün.
-Baklaları çelik tencereye koyun üzerini beş parmak geçecek kadar su koyun ve içine yarım limonun suyunu ve yarım kaşık şekeri ilave edin bırakın kaynasın.
-Biraz zor pişiyor üzerine bir bu kadar daha kaynar su istiyor.
-Piştikten sonra blendırdan geçirin.
-Başka bir kapta ince ince doğradığınız soğanları zeytinyağı ile kavurun ve bakla tenceresine ilave edin.
-Bu arada bakla tenceresi sürekli kaynıyor olacak .
-İçine yarım limonun suyunu ve yarım kaşık şekeride ilave edin ve kıvam boza kıvamındaysa altını kapatın tekrar blendırdan geçirin ve içine ince ince doğradığınız dereotunu ilave edin.
-Islak cam tepsiye dökün bırakın donsun.
-Bir gece dolapda beklerse daha güzel oluyor.
-Servis yapacağınız zaman kesin ve üzerine sızma zeytinyağı gezdirerek servis edin.

Afiyet Olsun....


En son bu şekilde yaptım sunum da güzel servisi de daha kolay.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder