6 Mart 2013 Çarşamba

FAVA

 Fava herkesin sevip, beğendiği bir meze değildir.Bende eşim sayesinde yemeye başladım.Aslında annem, Babam sevdiği için sürekli yapardı ama ben yemezdim. Bu meze rakı sofralarının aranan bir mezesi, restaurantlarda da mutlaka tepsilerde gelir; ancak güzel olanı pek azdır. Benimde annem anlattığı halde kıvamını tutturmam en az  dört beş kez yaptıktan sonra oldu. Favanın püf noktası kıvamının çok iyi ayarlanması.Eğer yumuşak olursa kalıp gibi çıkmıyor sert olursa da üzeri çatlıyor, bunu deneyerek öğrenebilirsiniz.Ama ölçüsü olduğu için tadı her zaman harika oluyor. Tavsiye ederim.




Malzemeler:

-500 gr İç Bakla
-1,5 Yemek kaşığı Şeker
-2 adet orta boy Soğan
-1 Çay bardağı zeytinyağı
-1.5 tatlı kaşığı Tuz
-Yarım demet dereotu( isteğe bağlı)
-1/2 Adet limon suyu

Yapılışı:

-İç baklaları bir gece önceden ıslatın ve ertesi gün suyunu dökün.
-Baklaları düdüklü tencereye koyun üzerini iki parmak geçecek kadar su koyun ve soğanı ilave edin bırakın kaynasın. Baklalar dağılana kadar.

-Piştikten sonra içine diğer malzemeleri ekleyip blendırdan geçirin ve içine ince ince doğradığınız dereotunu ilave edin.
-Islak cam tepsiye dökün bırakın donsun.
- (Kıvamı koyu bir mercimek çorbası gibi olucak.)
-Bir gece dolapda beklerse daha güzel oluyor.
-Servis yapacağınız zaman kesin ve üzerine sızma zeytinyağı gezdirerek servis edin.

Afiyet Olsun....


En son bu şekilde yaptım sunum da güzel servisi de daha kolay.


Hiç yorum yok: